monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 8 | nummer 59 | 31/1/2012
 1. Belangrijke mededeling
 2. 11de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - het verslag
 3. Werkgroepen in februari 2012
 4. Linux Users Group Monitor Niel
 5. Open clubavonden in februari 2012
 6. World Weird Web
 7. Noteer alvast in je agenda
 8. Ge-update site Monitor Niel
 9. Archief Monitor Magazine Light

1. Belangrijke mededeling

Het nieuwe werkjaar brengt dit jaar een verandering met zich mee.

We verplaatsen de zaterdagbijeenkomsten van de 4de zaterdag naar de 1ste zaterdag van de maand. Dat betekent dus dat de volgende bijeenkomst reeds op zaterdag 4 februari plaatsvindt.
De maandagbijeenkomsten blijven op hun plaats dus op de 2de en 3de maandag.

Je kan de kalender downloaden op de monitorsite.

2. 11de Nieuwjaarskaas- en wijnavond - het verslag

Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk onze “nieuwjaarskaas- en wijnavond”. 

Deze organiseerden we op 28 januari reeds voor de 11de maal. De 94 aanwezigen vulden de refter van de GBS in Niel weer helemaal.

Vanaf 19.00 uur werden de kaas-, vlees- en wijnliefhebbers in de videoklas getrakteerd op een receptie en rond 19.30 uur verklaarde de voorzitter het eetfestijn voor geopend en nodigde hij de aanwezigen uit om zich in de refter te goed te doen aan de verschillende Franse en Belgische kazen.
Ook diegenen die geen kaas lustten werden niet vergeten. Voor hen waren er verschillende soorten vlees voorzien.

Als afsluiter werden de aanwezigen getrakteerd op koffie en gebak.

Het bestuur hoopt dat de aanwezigen een fijne avond beleefd hebben en we maken meteen een afspraak voor de nieuwjaarskaas- en wijnavond van 26 januari 2013.

3. Werkgroepen in februari 2012

 • Zoals hierboven reeds vermeld vinden de bijneenkomsten van de werkgroepen vanaf februari op de 1ste zaterdag i.p.v. de 4de zaterdag plaats.
  Hou hier rekening mee.

 • De bedoeling van de werkgroep Excel 2007, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
  Paul Van Reeth belicht elke zaterdag van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
  Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
  Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
  Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

  Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
  Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.

  Deze werkgroep komt dus op zaterdag 4 februari bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

 • De bijeenkomst van de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr. wordt in tweeën gesplitst.
  Van 10u00 tot 12u00 wordt, in de videoklas, de werking van Windows, uit de doeken gedaan. Het thema is foto's overzetten van digitaal fototoestel naar de computer in de juiste map. Breng uw digitaal fototoestel of usb mee. Dit is niet noodzakelijk maar wel handig.

  In de namiddag wordt er aandacht besteed aan de beginselen van Excel. Hier is het thema celeigenschappen in de praktijk: herhaling door middel van een oefening. Deze bijeenkomst vindt plaats in de computerklas van 13u30 tot 15u30.

  Deze werkgroep komt eveneens op zaterdag 4 februari bij elkaar in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel.

 • We raden ook aan om, indien het mogelijk is je eigen computer mee te brengen. Dit maakt het leerproces makkelijke omdat je dan met de instellingen werkt die gewoon bent.
  Dit is uiteraard geen verplichting, we hebben trouwens voldoende computers die je vrij mag gebruiken.

4. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel met als drijvende krachten François De Jonghe, Roger De Pauw en Patrick Craenen gaan ook dit jaar verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux.
Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Belangstelling? Zij houden hun bijeenkomsten in de refter op zaterdag 4 februari doorlopend van 9u30 tot 16u00 en maandag 13 en 20 februari doorlopend van 19u tot 21u00.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is:
http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be

5. Open clubbijeenkomsten in februari 2012

Op de maandagen 13 en 20 februari kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter

 • op zaterdag 4 februari van 9u tot 16u.
 • op maandagen 13 en 20 februari van 19u tot 22u30

6. World Weird Web

 • Er zijn ontelbaar veel covers te vinden op YouTube, maar af en toe kom je er eentje tegen waarvan je sprakeloos wordt - en dat bedoelen we niet in de positieve zin. In deze videospecial vind je er 11.
  Hilarische Youtube-covers
 • Uw profielfoto zal uw Facebook-acount niet màken, maar kan hem wel kràken: denk dus goed na voor u een op het eerste gezicht sensuele pose aanneemt voor de camera of voor u aan het fotoshoppen slaat. Wij verzamelden tien voorbeelden van hoe u het beter niet aanpakt.
  Mislukte profielfoto's
 • Wie graag Scrabble speelt, kan dit vanaf nu ook online via Webfeud.
  Als u registreert, gaat de site meteen op zoek naar een tegenstander, maar wie liever niet tegen onbekenden speelt, kan ook gewoon zijn eigen vrienden uitnodigen via mail, Facebook of Twitter. Alleen een partijtje tegen een mobiele Wordfeud-speler zit er niet in. Heerlijk kibbelen over al dan niet toegelaten woorden trouwens ook niet, want de site maakt gebruik van een ingebouwd woordenboek en daar valt niet aan te tornen.
  Webfeud
 • Gloednieuw én origineel: het  point and click-game Rew, waarin bij aanvang al meteen blijkt dat u een oud vrouwtje vermoord hebt...
  Aan u om op uw voetstappen terug te keren - u speelt het spel achterstevoren, vandaar de van 'rewind' afgeleide naam  - en  uit te vogelen waarom u dat gedaan hebt. Een hele uitdaging...
  Rew
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 3 maart 2012: werkgroepen Excel 2007 en absolute beginners en open clubbijeenkomst
 • maandag 12 maart 2012: open clubbijeenkomst
 • maandag 19 maart 2012: open clubbijeenkomst

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be