monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 7 | nummer 57| 4/12/2011
 1. 3de eindejaarsreceptie
 2. Kersthappening
 3. Werkgroepen - 10 december 2011
 4. Openclubavonden in december
 5. Linux Users Group Monitor Niel
 6. Thema-avond: Sociale netwerken
 7. World Weird Web
 8. Noteer alvast in je agenda
 9. Ge-update site Monitor Niel
 10. Archief Monitor Magazine Light

1. 3de eindejaarsreceptie - 17 december 2011

Het einde van 2011 nadert met rasse schreden en dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Op zaterdag 17 december 2011 houden we reeds voor de 3de maal onze eindejaarsreceptie voor onze leden en hun gezin.
De receptie vangt aan om 17u.00 en omdat wij naast een glaasje cava of fruitsap ook nog warme en koude hapjes aanbieden vragen wij u om in te schrijven. Dat kan tot 14 december met een simpel mailtje naar receptie@monitorniel.be.

2. Kersthappening - 17 december 2011

Aansluitend op de eindejaarsreceptie feesten we verder met de Kersthappening.

De Kersthappening is een iniatief van het gemeentebestuur ism de Middenstandsraad waarbij een aantal wijken een kerstboom versieren.
De Kerstman heeft beloofd dat hij langskomt om iedereen van goede wil een vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen en hij beoordeelt, samen met zijn jury, meteen ook de kerstboom op mooiheid en originaliteit.
Vanaf 18u30 is er, net zoals vorig jaar jenever, glühwein, versgemaakte erwtensoep en warme chocomelk aan democratische prijzen te verkrijgen.

Wie zin heeft om mee te helpen om onze kerstboom te versieren laat een berichtje achter op kersthappening@monitorniel.be en misschien keert de Kerstman later op de avond terug met één van de 3 hoofdprijzen.

Stuur deze uitnodiging naar alle familieleden, vrienden en kenissen zodat deze kersthappening een groot succes wordt.

3. Werkgroepen - 10 december 2011

De bedoeling van de werkgroep Excel 2007, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
Paul Van Reeth belicht elke zaterdag van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

Voor het gedeelte voor de pauze is er geen basiskennis vereist.
Na de pauze is het wel van belang dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.

Deze werkgroep komt op zaterdag 10 december bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

De bijeenkomst van de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr., vindt eveneens plaats op zaterdag 10 december.
Deze werkgroep komt bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 13u30 tot 15u30.

4. Openclubavonden in december

Op 12 en 19 december kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

5. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel, met als coördinatoren Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen, houden hun bijeenkomsten op zaterdag 10 december van 9u00 tot 16u00 en op maandagen 12 en 19 december 2011, in de refter doorlopend van 19u00 tot 22u00.

Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

6. Thema-avond: Sociale netwerken - 19 december 2011

De tweede avond rond de sociale netwerken vindt plaats op maandag 19 december 2011.
We gaan het hebben over o.a. Twitter, blogs en forums.
Vanaf 20u00 wordt er eerst een kleine theoretische uitleg gegeven waarna we gaan twitteren, bloggen enz.

7. World Weird Web

 • In een filmpje op YouTube blikt zoekgigant Google terug op zijn eigen geschiedenis. Van 1996 - toen Google niet meer dan een onderzoeksproject was - tot nu wordt getoond hoe nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd werden en hoe de site daarmee steeds nieuwe wegen insloeg.
  Maar er is ook aandacht voor de toekomst, voor de verdere evoluties die Google op ons ziet afkomen en hoe het bedrijf daarmee denkt om te gaan.
  Je moet er wel even voor gaan zitten want het filmpje duurt ± 6 minuten
  The evolution of search

 • Sinds dinsdag 22 november is er ook een Belgische versie van Google Streetview beschikbaar. Je kan dus voortaan langs 's lands wegen 'rijden' of gebruik maken van de camerabeelden als je een route uitstippelt op Google Maps. Of zoals Google het zelf stelt: "U kunt naar een restaurant gaan kijken vóór u het bezoekt, plannen maken voor uw vakantie, plekken opzoeken om met anderen af te spreken of hulp zoeken bij een huistaak aardrijkskunde. En het is natuurlijk een ideaal hulpmiddel om de weg te zoeken."
  De beelden zijn zoals zo vaak bij Streetview op een zomerse dag geschoten maar zijn mogelijk wel al (bijna) drie jaar oud.
  Wie bezorgd is om zijn privacy: nummerplaten van auto's zijn onleesbaar gemaakt, en ook gezichten zouden onherkenbaar moeten zijn. Bovendien zal de Privacycommissie de komende tijd controleren of Street View aan de voorwaarden voldoet.
  Het is heel eenvoudig om Google Street View te gebruiken: sleep in Google Maps het mannetje net boven de zoombalk tot in de straat waar je zou willen rondkijken en je bent vertrokken. Met je muis kan je vervolgens in het rond kijken.
  Google Maps

 • Google Streetview is een handig navigatieinstrument, maar grote kunst kan je het natuurlijk niet noemen. Tenslotte is de overgrote meerderheid van de miljoenen beelden die Google ondertussen schoot rechtuit saai en banaal te noemen. Maar dan zijn er de uitzonderingen: kiekjes die verrassen, verontrusten of charmeren of natuurlijk doen wegdromen van verre streken.
  Jon Rafman verzamelde een hele reeks van dat soort foto's op zijn site 9 eyes (een verwijzing naar het aantal camera's dat Google gebruikt). Je krijgt puur de beelden te zien, zonder uitleg, locatie of link naar Google Streetview. Jammer in zekere zin (want we zouden toch graag weten waar sommige van die erg mooie landschappen zich bevinden) maar het draagt natuurlijk wel bij tot het mysterie dat sommige beelden oproepen.
  9 eyes

 • Fans van Angry Birds, het razend populaire computerspel waarin u met een katapult slechtgemutste vogels naar in wankele constructies verschanste groene varkens moet mikken, mogen zich in de handen wrijven.
  In Angry Rocket Birds 2 moet u één angry bird – eentje die zo mogelijk nog bozer is dan haar soortgenoten, en wel omdat een onverlaat er met haar eieren vandoor is – door het luchtruim sturen om haar broedsel terug te vinden.
  Dankzij een raket is de vogel sneller dan ooit, maar hindernissen ontwijken wordt daardoor natuurlijk ook een stuk moeilijker.
  Angry Rocket Birds 2
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 17 december 2012: 3de eindejaarsreceptie
 • zaterdag 17 december 2012: Kersthappening
 • maandag 19 december 2012: Thema-avond: Sociale netwerken - deel 2

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be