monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 7 | nummer 56 | 8/11/2011
 1. Nielse Computerdag - de foto's
 2. Thema-avond: Sociale netwerken
 3. Openclubavonden in november
 4. Werkgroepen - 26 november 2011
 5. Linux Users Group Monitor Niel
 6. E-reading
 7. World Weird Web
 8. Noteer alvast in je agenda
 9. Ge-update site Monitor Niel
 10. Archief Monitor Magazine Light

1. Nielse Computerdag - 25 september - de foto's

Het was even wachten op de foto's, met dank aan Roger De Pauw, van de Nielse Computerdag.
Wanneer je de link volgt zie je hoe fantastisch deze dag wel was.

2. Thema-avond: Sociale netwerken - 21 november 2011

Wegens onvoorziene omstandigheden wordt de eerste thema-avond over de sociale netwerken verplaatst van maandag 14 naar maandag 21 november.
In het gedeelte voor de pauze kan er van gedachten gewisseld worden over het nuttige of onnuttige van de sociale netwerken.
Na de pauze gaan we via facebook een pagina aanmaken voor Computerclub Monitor.
Deze avond vindt plaats in de videoklas en start om 20u00.
De tweede avond rond de sociale netwerken vindt plaats op maandag 19 december.

3. Openclubavonden in november

Op 14 en 21 november kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

4. Werkgroepen - 26 november 2011

De bedoeling van de werkgroep Excel 2007, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
Paul Van Reeth belicht elke zaterdag van 10u00 tot ongeveer 11u30, een thema over Excel. Dit kan o.a. zijn: voorwaardelijke opmaak, functies, tips en trucks enz....
Na een kleine pauze is het, tot ongeveer 12u30, de beurt aan Louis Bertels.
Dit jaar start hij met VBA in Excel, dit is programmeren en macro´s opnemen in Excel. Stap voor stap bekijken wat je met VBA zoal kan.
Verwacht van geen wonderen. Paul en Louis zijn zelf amateurs. Het is de bedoeling van elkaar te leren.

Het is belangrijk dat de nieuw bijgekomen mensen niet moeten aanleren wat o.a. een cel, een bereik, een functie of een formule is. Openen, sluiten en hoe en waar opslaan mag ook geen probleem zijn. Er wordt, zoals de titel reeds doet vermoeden gewerkt met Excel 2007.

Deze werkgroep komt op zaterdag 26 november bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

De bijeenkomst van de werkgroep absolute beginners, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr., vindt plaatst op zaterdag 26 november 2011.
Deze werkgroep komt eveneens bij elkaar in de computerklas van de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 13u30 tot 15u30.

5. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel, met als coördinatoren Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen, houden hun bijeenkomsten op maandagen 14 en 21 november 2011, in de refter doorlopend van 19u00 tot 22u00 en op zaterdag 26 november van 9u00 tot 16u00.

Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

6. E-reading

Lezing rond het e-boek

Op dinsdag 22 november komt Matthijs de Ridder in de Nielse bib, Antwerpsestraat 24, een lezing geven over e-reading. De Ridder is een deskundige op het gebied van het e-boek en zal uitleg verschaffen over het hoe en waarom van het elektronische boek.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Hoe moeten we de e-reader gebruiken?
Het publiek krijgt ook de gelegenheid om bijkomende vragen te stellen en de beschikbare e-readers uit te proberen onder deskundige begeleiding.
Het begint om 20u00 en de toegang is gratis.
Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan in de bib, telefonisch op het nummer 03/888.30.06
of via een mail naar niel@bibliotheek.be.

Het e-boek gepresenteerd

E-reading is aan een opmars bezig. Steeds meer worden de voordelen ervan duidelijk! E-boeken zijn immers gebruiksvriendelijk én je kan je boekencollectie uitbreiden zonder dat je zware boeken mee moet torsen.
Nog niet iedereen echter heeft kennis kunnen maken met elektronische boeken. Voor hen organiseert de bib van Niel i.s.m. de Rupelbib een introductie tot het e-boek. Gedurende twee weken, van 21 november tot 3 december 2011, stellen zij tijdens de openingsuren van de bib een set van 4 e-readers ter beschikking.
Wie geïnteresseerd is, kan deze e-readers dan uitproberen. Er wordt daarnaast ook documentatie voorzien aangaande het gebruik van de e-readers en het e-boek.

7. World Weird Web

 • 't Moet weer lukken: bent u er net in geslaagd om uw ecologische voetafdruk van maatje yeti naar een meer bescheiden formaat terug te brengen door amper nog vlees te eten, elke dag naar het werk te fietsen en alleen op zondag even onder de douche te springen, komen ze toch wel met de Slavery Footprint aanzetten.
  Op de website vindt u niet alleen van alles over slavenarbeid en de producten die eruit voortkomen, u kunt er ook aan de hand van info over uw gezinssamenstelling, woning, hobby's en inboedel laten berekenen hoeveel van de minimaal 27 miljoen slaven gratis voor u werken.
  Slavery footprint
 • De Free Software Foundation is een petitie gestart tegen de mogelijke gevolgen van de 'secure boot'-mogelijkheid waar Windows 8 van gebruik gaat maken. De vrees is dat computerfabrikanten onder druk van Microsoft andere OS'en niet laten opstarten.
  Hoewel Microsoft ontkent dat het gebruik van de secure boot-optie in uefi door Windows 8 de gebruiker zal beperken in zijn keuzevrijheid, stelt de Free Software Foundation dat zij ernstig bezorgd zijn over de nieuwe feature. De stichting verklaart dat gebruikers bij secure boot niet zelf kunnen aangeven welke software zij vertrouwen omdat het systeem gebruikmaakt van cryptografische sleutels die uitsluitend door softwarefabrikanten aangemaakt kunnen worden.
  Het volledige artikel
  De petitie
 • Moet er nog een Google Earth-toepassing zijn? Welaan dan: de Google Earth Clock is een digitale klok samengesteld uit satellietbeelden van plekjes op aarde die op cijfers lijken.
  Google Earth Clock
 • Niks zo leuk als vrienden en collega's af en toe op een geestig of opzienbarend YouTube-filmpje vergasten.
  Maar voor u begint te mailen kunt u misschien maar beter eerst even langs Is It Old? surfen om te checken of het filmpje nog krakend vers is.
  Het is nu eenmaal allesbehalve fijn om er vanuit alle hoeken op gewezen te worden dat uw gedeelde link zo oud als de straat is...
  Is It Old?
 • Eentje voor luie betogers: naar aanleiding van de klimaattop van de Verenigde Naties in Durban, Zuid-Afrika, eind november en ook wel wegens het beperkte succes van de edities van de afgelopen jaren, hebben vier Vlamingen de Pissed Off Penguins in het leven geroepen.
  Geïnspireerd door de rol die de sociale media in de Egyptische revolutie speelden willen ze het internet inschakelen om ervoor te zorgen dat er deze keer wél echte knopen worden doorgehakt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. U kunt een handje toesteken door een pinguïn - een van de dieren die het meest door de klimaatwijziging bedreigd worden - naar Durban te sturen: even gratis een ticket boeken via de site en u ziet via de satellietbeelden van Google Earth hoe uw pinguïn zijn iglotentje opslaat in Durban en de straten er hoe langer hoe meer wit kleuren. En dan maar hopen dat ze het in de Verenigde Staten, Japan en Rusland óók zien...

  Pissed of Penguins
Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 17 december: eindejaarsreceptie vanaf 17u00
 • maandag 19 december: deel 2 van thema-avonden rond sociale netwerken
 • zaterdag 28 januari 2012: nieuwjaarskaas- en wijnavond

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be