monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 7 | nummer 55 | 5/10/2011
 1. Nielse Computerdag - het verslag
 2. Openclubavond in oktober
 3. Start werkgroepen - 22 oktober 2011
 4. Linux Users Group Monitor Niel
 5. Ter herinnering
 6. Geef je oude computer(onderdelen) een tweede leven in Nepal
 7. World Weird Web
 8. Noteer alvast in je agenda
 9. Ge-update site Monitor Niel
 10. Archief Monitor Magazine Light

1. Nielse Computerdag - 25 september - het verslag

De Nielse Computerdag van zondag 25 september was een ongelooflijk succes het was dan ook schitterend weer.
Meer dan 1000 personen bezochten de rommelmarkt en de opendeurdag.
Aan de infostand verkreeg men inlichtingen over de club maar je kon er ook lid worden of je inschrijven voor één van de werkgroepen.
De werkgroep Excel voor gevorderden en de Linux Users Group Monitor Niel gaven doorlopend demonstraties.
Ook de Flight Simulator Club, aanwezig met 2 nauwkeurg en tot in de details nagebouwde cockpits, mocht op de nodige belangstelling rekenen.
De hamburger en braadworstenstand en cafetaria draaiden, dankzij het terras, op volle toeren.

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken die mee hebben geholpen aan het succes van deze Nielse Computerdag evenals de leden die ons met een bezoekje vereerden.

Op de foto's is het nog even wachten maar ze zullen zeker op de site geplaatst worden.

2. Openclubavonden in oktober

Op 10 en 17 oktober kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

3. Start werkgroepen - 22 oktober 2011

De bedoeling van de werkgroep Excel voor gevorderden, is nog steeds dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht.
Deze werkgroep komt op zaterdag 22 oktober bij elkaar in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.

De werkgroep absolute beginners wordt, onder deskundige leiding van Jhonny Van Dam Jr., op zaterdag 22 oktober 2011 opgestart.
Deze werkgroep komt bij elkaar van 13u30 tot 15u30 in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel.

4. Linux Users Group Monitor Niel

De Linux Users Group Monitor Niel, met als coördinatoren Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen, houden hun bijeenkomsten op maandagen 10 en 17 oktober 2011, in de refter doorlopend van 19u00 tot 22u00.

Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

5. Ter herinnering

Sponsoring

Dagbladhandel Van Linden op de Heideplaats 52 in Niel heeft een nieuwe vorm van sponsoring. Wanneer je je dagelijkse krant, wekelijks 'boekske', lotto en/of een heerlijk wijntje koopt zeg je dat je lid van Computerclub Monitor Niel (of nr. 284) bent. De club ontvangt dan op het einde van het jaar een percentage van het totaal besteedde bedrag aan sponsorgeld.
De sponsorkaartjes zijn te verkrijgen bij Gerda in de kantine.

Opgeruimd staat netjes

Iedereen die wil, mag steeds helpen met het opstellen bij het begin of opruimen op het einde van een clubbijeenkomst. Laten we wel duidelijk stellen dat dit geen verplichting is. Het bestuur wil alvast iedereen bedanken voor hun hulp om onze taken te verzachten.

6. Geef je oude computer(onderdelen) een tweede leven in Nepal

De redactie ontving onderstaand artikel van HANDNepal. We vinden dat zoveel mogelijk mensen de digitale wereld moeten ontdekken daarom willen we jullie dit artikel niet onthouden.

Wie weet heb jij, computerliefhebber, thuis wel een oude computer, of onderdelen daarvan, die je niet meer gebruikt. Schenk ze voortaan aan HAND Nepal. Zo krijgen ze een tweede leven.

HAND Nepal is een initiatief van enkele vrijwilligers in België en Nepal. We hebben als doel ontwikkelingsprojecten in Nepal te steunen. Het huidige project heet ‘een computerklas voor Dhunkharka’. Computerkennis is immers essentieel in de moderne wereld, ook in Nepal. In stedelijke privéscholen maakt dat al deel uit van het studiepakket. Helaas beschikken de vele landelijke scholen niet over dezelfde mogelijkheden. De politieke wil ontbreekt om deze scholen uit te rusten met computerklassen. De Parbati School te Dhunkharka, Nepal, telt 673 leerlingen, van kleuteronderwijs tot hoger secundair. Ze hebben 14 leslokalen ter beschikking, een te kleine speelplaats, ondermaats meubilair en slechts 2 computers. Dat moeten er 50 worden.

Denk je ons te kunnen helpen? Neem dan zeker contact op. Dan spreken we af hoe we de materialen verzamelen, via een helpende hand in Niel, of in ons verzamelpunt in Antwerpen.

Weer weten? Surf eens langs www.HANDnepal.be
Contact opnemen? HANDnepal@gmail.com of 0472 91 40 27

De transportkosten naar Nepal zijn hoog. Daarom accepteren we niet alle computers. Aan de hand van onderstaande checklist kom je te weten of een computer voldoet aan de normen. Twijfel je? Geen probleem. Alle computers worden voor verzending nog door een vrijwilliger gescreend.

 • Onze voorkeur gaat naar laptops, maar ook desktops zijn welkom.
 • Alle goed werkende kleinere ondersdelen zijn welkom (toetsenbord, muis, ...)
 • Minimum pentium 3 of 1,6 gigahertz
 • RAM: 1 GB of meer - Harde schijf: 20 GB of meer
 • We accepteren geen grote monitors. Die vergen te veel energie ter plaatse en de transportkost is te hoog. Flatscreens zijn meer dan welkom.
 • We zoeken ook twee zwaardere computers. Deze kunnen dienen als proxy-server, of om videomontage of andere toepassingen op te leren.

7. World Weird Web

 • Britse wetenschappers aan de Universiteit van Nottingham hebben het periodiek systeem der elementen gegraveerd in een menselijke haar. De haar behoorde toe aan Martyn Poliakoff, een scheikunde professor aan de universiteit.
  Een team van nanotechnologie experts beschoot de haar met Gallium ionen en creëerde op deze manier, letter voor letter, de tabel.
  Dit is de kleinste tabel en wordt opgenomen in het Guinnes book of records.
  “I am delighted,” Zei Poliakoff . “In my wildest nightmares, I have never imagined being in the Guinness World Records, least of all in connection with my hair.”
  Periodieke tabe gegraveerd op menselijk haar
 • Een pracht van een reclame voor een... stofzuiger.
  De meest epic stofzuiger reclame ooit
 • Domme blondjes blijven domme blondjes. Het bewijs: deze hilarische rijlessen, oliedomme antwoorden in quizzen en dolle misverstanden in missverkiezingen. Of het moet zijn dat de dames met opzet het domme blondje uithangen om die male chauvinist pigs rond hun vinger te kunnen winden. Slim gezien!
  Domme blondjes videospecial
 • Ondanks de 'lego' in de titel niet voor kinderoogjes bestemd: de Legofesto-blog, waar een zelfverklaarde 'politieke junkie en nieuwshond met een obsessie voor constructiespeelgoed' de brandhaarden van deze wereld - het misbruik van gevangenen in Abu Ghraib, de wereldwijde bankencrisis, 'collateral damage' in Irak, de dood van een demonstrant tijdens de G20-betogingen in Londen - uitbeeldt met behulp van legoblokjes en -mannetjes (let vooral op de gelaatsuitdrukkingen!).
  De tafereeltjes zijn allemaal gebaseerd op bestaande foto's of getuigenissen en daardoor heel accuraat, maar 't is de combinatie met de kleurrijke steentjes die, meer dan om het even welke krantenfoto, het schrijnende van de situatie benadrukt.
  Legofesto

 • Met het platformgame Treasure Hunt ga je diep onder de grond op zoek gaan naar schatten. Mét een pikhouweel in de aanslag, want als er al niet gehakt moet worden, duikt er wel een humeurige figuur op die u een kopje kleiner zult moeten maken wil u alle 'gems' in handen krijgen. No worries als dat een keertje mislukt, of u door een onoplettendheid in een afgrond sukkelt, want u kunt elk level afzonderlijk herspelen indien nodig...
  Treasure Hunt

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • De clubavonden 14 en 21 november staan in het teken van de sociale netwerken

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be