monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 7 | nummer 54 | 4/9/2011
 1. Nielse Computerdag
 2. Gezocht: medewerkers voor de Nielse Computerdag
 3. Openclubavond in september
 4. Linux Users Group Monitor Niel
 5. Ter herinnering
 6. Geef je oude computer(onderdelen) een tweede leven in Nepal
 7. World Weird Web
 8. Noteer alvast in je agenda
 9. Ge-update site Monitor Niel
 10. Archief Monitor Magazine Light

1. Nielse Computerdag - 25 september

Het grote evenement van Computerclub Monitor Niel is uiteraard de Nielse Computerdag: een synergie van de opendeurdag en een rommelmarkt.
Deze vindt plaats op zondag 25 september in de Gemeentelijke Basisschool aan de Veldstraat in Niel.

In de refter vindt de 22ste opendeurdag van Computerclub MONITOR Niel plaats met infostands over de club, de club-in-werking, voor de hongerigen hamburgers en braadworsten en voor de dorstigen een cafetaria.
De blikvanger is, net zoals vorig jaar, de Flight Simulator Club die 2 cockpits nauwkeurig en tot in de details hebben nagebouwd.

In de feestzaal, de speelplaats en in de Veldstraat vindt de 3de rommelmarkt plaats. Je kan hiervoor nog steeds inschrijven.

De rommelmarkt opent reeds zijn deuren om 8u00. De opendeurdag is geopend vanaf 10u00.
De Nielse computerdag sluit om 17u00.

De lijnbussen 290 en 295 (Antwerpen-Boom) en 183 (Antwerpen-Niel) stoppen aan halte Stationstraat en deze is gelegen op zo’n 50 meter van het evenement.
In de school is er voldoende ruimte voorzien voor fietsen en op slechts 450 meter of 6 minuten wandelafstand zijn er voldoende parkeerplaatsen. Print het plannetje uit en breng het mee.

2. Gezocht: medewerkers voor de Nielse Computerdag - 25 september

Voor de organisatie van de Nielse Computerdag komen we handen te kort.
Daarom zoeken we voor zaterdag 24 september vanaf 9u00 vrijwilligers die een handje willen toesteken in de opbouw.
We vragen ook aan de leden om op zondag 25 september vanaf 17u00 te willen helpen met het afbreken en opruimen van de zalen.
Je kan je opgeven op nielse.computerdag@monitorniel.be met vermelding welke dag je wil/kan helpen.
Alvast bedankt.

Download de twee A4-affiches en stuur ze naar vrienden en kennissen.

3. Openclubavonden in september

In de aanloop naar de Nielse Computerdag op 25 september houden we het rustig en plannen we in september geen info-avonden of zaterdagbijeenkomsten.

Op 12 en 19 september vliegen we er terug in en kan je van van 19u30 tot 21u00 bij Jos Du Lion terecht. Hij zal trachten om op al je absolute beginnersvragen een antwoord te geven.

Ook de werkgroep Excel 2007 komt op die maandagavonden bij elkaar.
Dan vindt ook het vragenuurtje plaats. Hier kan je van 19u00 tot 20u00 met je excelproblemen terecht.
Hiervoor is geen basiskennis vereist.
Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

4. Linux Users Group Monitor Niel

Sinds vorig jaar werd de werkgroep Linux omgevormd tot de Linux Users Group Monitor Niel.
De coördinatoren zijn nog steeds Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen.

Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Belangstelling? Op maandagen 12 en 19 september houden zij hun bijeenkomst in de refter doorlopend van 19u00 tot 22u00.
Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

5. Ter herinnering

Sponsoring

Dagbladhandel Van Linden op de Heideplaats 52 in Niel heeft een nieuwe vorm van sponsoring. Wanneer je je dagelijkse krant, wekelijks 'boekske', lotto en/of een heerlijk wijntje koopt zeg je dat je lid van Computerclub Monitor Niel (of nr. 284) bent. De club ontvangt dan op het einde van het jaar een percentage van het totaal besteedde bedrag aan sponsorgeld.
De sponsorkaartjes zijn te verkrijgen bij Gerda in de kantine.

Opgeruimd staat netjes

Iedereen die wil, mag steeds helpen met het opstellen bij het begin of opruimen op het einde van een clubbijeenkomst. Laten we wel duidelijk stellen dat dit geen verplichting is. Het bestuur wil alvast iedereen bedanken voor hun hulp om onze taken te verzachten.

6. Geef je oude computer(onderdelen) een tweede leven in Nepal

De redactie ontving onderstaand artikel van HANDNepal. We vinden dat zoveel mogelijk mensen de digitale wereld moeten ontdekken daarom willen we jullie dit artikel niet onthouden.

Wie weet heb jij, computerliefhebber, thuis wel een oude computer, of onderdelen daarvan, die je niet meer gebruikt. Schenk ze voortaan aan HAND Nepal. Zo krijgen ze een tweede leven.

HAND Nepal is een initiatief van enkele vrijwilligers in België en Nepal. We hebben als doel ontwikkelingsprojecten in Nepal te steunen. Het huidige project heet ‘een computerklas voor Dhunkharka’. Computerkennis is immers essentieel in de moderne wereld, ook in Nepal. In stedelijke privéscholen maakt dat al deel uit van het studiepakket. Helaas beschikken de vele landelijke scholen niet over dezelfde mogelijkheden. De politieke wil ontbreekt om deze scholen uit te rusten met computerklassen. De Parbati School te Dhunkharka, Nepal, telt 673 leerlingen, van kleuteronderwijs tot hoger secundair. Ze hebben 14 leslokalen ter beschikking, een te kleine speelplaats, ondermaats meubilair en slechts 2 computers. Dat moeten er 50 worden.

Denk je ons te kunnen helpen? Neem dan zeker contact op. Dan spreken we af hoe we de materialen verzamelen, via een helpende hand in Niel, of in ons verzamelpunt in Antwerpen.

Weer weten? Surf eens langs www.HANDnepal.be
Contact opnemen? HANDnepal@gmail.com of 0472 91 40 27

De transportkosten naar Nepal zijn hoog. Daarom accepteren we niet alle computers. Aan de hand van onderstaande checklist kom je te weten of een computer voldoet aan de normen. Twijfel je? Geen probleem. Alle computers worden voor verzending nog door een vrijwilliger gescreend.

 • Onze voorkeur gaat naar laptops, maar ook desktops zijn welkom.
 • Alle goed werkende kleinere ondersdelen zijn welkom (toetsenbord, muis, ...)
 • Minimum pentium 3 of 1,6 gigahertz
 • RAM: 1 GB of meer - Harde schijf: 20 GB of meer
 • We accepteren geen grote monitors. Die vergen te veel energie ter plaatse en de transportkost is te hoog. Flatscreens zijn meer dan welkom.
 • We zoeken ook twee zwaardere computers. Deze kunnen dienen als proxy-server, of om videomontage of andere toepassingen op te leren.

7. World Weird Web

 • De lijstjesmensen onder ons kunnen hun hart ophalen op www.infographicsshowcase.com
 • Dat Google de meest gebruikte zoekmachine is, is een open deur intrappen. Al sinds 2001 vat Google op Google Zeitgeist samen welke zoekopdrachten het jaar gekleurd hebben. De website toont de populairste nieuwe zoektermen in meer dan vijftig verschillende landen, in een tiental verschillende categorieën. De resultaten zijn voor 2010.
  Google Zeitgeist
 • Wat Google Zeitgeist doet voor de gewone zoekopdrachten, doet Bit Torrent Zeitgeist voor de torrent zoekopdrachten. Torrents zijn bestanden (programma's, films, games, ...) op computers van gebruikers die op een gegeven moment meedoen aan het up- en downloaden ervan. De drie torrents die het vaakst gedownload werden zijn 'Avatar' (16,5 miljoen downloads!), 'Kick-Ass' en 'Inception'. Via Torrent Freak kunt u de rest van de top 100 raadplegen, en - zeg het vooral niet voort - downloaden.
  Bit Torrent Zeitgeist
  Torrent Freak

 • Je moet niet naar New York reizen om de stad te kunnen bezoeken.
  Uit de collecties van fotografen als Berenice Abbott en Samuel H. Gottscho werden al meer dan 50.000 plaatjes (waarvan sommige dateren van het midden van de negentiende eeuw en voor het eerst aan het grote publiek getoond worden) online gezet. Onderwerp van al die foto's zijn de buurten en straten van New York, met alle historische gebouwen, bruggen en hangouts die erbij horen, en u browst door het geheel - voorgesteld als negatiefstroken - op fotograaf, borough of tijdperk. Inzoomen en gerelateerde beelden oproepen kan ook, en - best van al - er moeten nog een slordige 250.000 andere foto's bijkomen!
  The Museum of the City of New York
 • Een alternatief spelletje voor een regenachtige dag? Doe eens iets leuks met uw huisdier.
  Kattenbowling

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

8. Noteer alvast in je agenda.

 • Clubavond: maandagen 10 en 17 oktober
 • Clubdag: zaterdag 22 oktober

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be