monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 7 | nummer 50| 5/3/2011
 1. Werkgroep digitale beeldbewerking
 2. Zoek je uitstapjes met internet - 21 & 28 maart
 3. Extra clubdag op 28 maart
 4. Werkgroepen in maart 2011
 5. Linux Users Group Monitor Niel
 6. Open clubavonden in maart 2011
 7. Noteer alvast in je agenda
 8. World Weird Web
 9. Ge-update site Monitor Niel
 10. Archief Monitor Magazine Light

1. Werkgroep digitale beeldbewerking

Na het ter ziele gaan van de werkgroep digitale beeldbewerking bleven er toch een aantal leden op hun honger zitten.
Aangezien Photoshop een ontzettend duur programma is en de meeste mensen toch maar maximum 25% van de mogelijkheden benutten, is Jos Du Lion op zoek gegaan naar gratis alternatieven.
Hij heeft 2 zulke programma's gevonden nl. Xnview en Photoscape

Nadat hij op maandag 14 februari Xnview voorstelde is het op maandag 14 maart de beurt aan Photoscape.
Met Photoscape heb je een volledige reeks van benodigdheden voor fotografische bewerking, het omvat de omzetting naar verschillende formaten (het ondersteunt RAW) tot de verwezenlijking van een fotomontage.
Het heeft een grafisch beeldscherm en verschillende controles om de helderheid, kleurenverzadiging, contrast en meer te bepalen. Je kunt het lastige rood-oog effect verbeteren en een reeks filters, maskers en effecten toepassen om met je beelden „te experimenteren“.
Een interessant kenmerk van deze krachtige foto editor is de capaciteit om wijzigingen toe te passen over beeldgroepen, wat bijvoorbeeld, het opnieuw benoemen van verschillende grafische bestanden zal vergemakkelijken.

Jos laat u zien waar je het programma vindt, hoe je het downloadt en installeert en hij laat u kennismaken met de basishandelingen.
Deze thema-avond vindt zoals gewoonlijk plaats in de computerklas van de Gemeentelijke Bassisschool aan de Veldstraat in Niel.

2. Zoek je uitstapjes met internet - 21 en 28 maart 2011

Uitstapjes maken is plezant. Maar hoe en waar kan je naartoe?

Op maandagen 21 en 28 maart 2011 wordt hieraan verholpen. In navolging van de "Eerste stappen op internet" in de bibliotheek van Niel organiseren wij in samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek van Niel en Vormingplus Antwerpen "Zoek je uitstapjes met internet".

De bedoeling is om, onder begeleiding en aan de hand van praktijkvoorbeelden, op zoek te gaan naar goede toeristische info, hoe je vliegtuigreizen en hotels boekt, welke de snelste, veiligste en/of aangenaamste weg is wanneer je met de auto wil reizen, ...
We doen dit in 2 sessies van telkens ± anderhalf uur. We beginnen om 20u00 en eindigen om 22u00. Er is een pauze van 20 minuten voorzien.
Op 21 maart vindt het eerste deel plaatsen op 28 maart volgt deel 2.

Er worden voldoende pc's voorzien maar breng bij voorkeur je eigen PC/laptop mee. We vragen wel enige ervaring met het werken met computers.

De deelname aan deze avonden is zoals steeds gratis en inschrijven kan op de clubavond van 14 maart of via www.monitorniel.be.
Breng je vrienden en kennissen mee maar wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt tot 20 personen per sessie.

3. Extra clubdag op 28 maart 2011

Omdat we op 28 maart het tweede deel van de praktijksessie "Zoek je uitstapjes met internet" organiseren, zijn er uitzonderlijk ook bijeenkomsten van de verschillende werkgroepen: absolute beginners, excel en Linux.
Deze vinden zoals steeds plaats in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 19u00 tot 22u30.

4. Werkgroepen in maart 2011

 • De bedoeling van de werkgroep Excel 2007 is, nog steeds, dat een excelprobleem in groep wordt aangepakt en er naar een oplossing wordt gezocht. Louis Bertels en Paul Van Reeth zijn zeker geen specialisten en ieder van de groep heeft zijn inbreng, zo leren ze van elkaar.
  Deze werkgroep komt iedere 4de zaterdag van de maand bij elkaar in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel van 10u00 tot 12u30.
  De volgende bijeenkomsten vindt plaats op zaterdag 26 maart 2011.
  De enige voorwaarde is dat je de basis (bestand openen, opslaan, functie invoegen, opmaak van cellen enz...) onder de knie hebt.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.excel@monitorniel.be.
  Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, heeft speciaal een website ontwikkeld: sites.google.com/site/monitorniel.
  Elke 2de en 3de maandag van de maand is er van 19u00 tot 20u00 een vragenuurtje waar je met je excelproblemen terecht kan. In maart zijn dit de maandagen de 14de, de 21ste en uitzonderlijk de 28ste.
  Hiervoor is geen basiskennis vereist.

 • De werkgroep absolute beginners is ook dit jaar in handen van Jhonny Van Dam jr.
  De bijeenkomsten zijn iedere 4de zaterdag van de maand van 13u30 tot 15u30 in de GBS aan de Vredestraat 1 in Niel.
  De volgende bijeenkomsten vindt plaats op zaterdag 26 maart 2011.
  Interesse? Mail dan naar werkgroep.beginners@monitorniel.be.
  Je kan ook steeds elke 2de en 3de maandag van de maand bij Jos Du Lion terecht. Hij zal van 19u30 tot 21u00 op al je vragen een antwoord trachten te geven.
  In maart kan je ook op de 28ste met je vragen terecht.

5. Linux Users Group Monitor Niel

Roger De Pauw en François De Jonghe zijn al een aantal jaren coördinator van de werkgroep Linux. Nu Patrick Craenen mee aan boord is gekomen en de groep belangstellenden gestaag gegroeid is, is de werkgroep omgevormd tot de Linux Users Group Monitor Niel.
Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) maar ook de andere releases komen aan bod.

Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.

Belangstelling? Op maandagen 14, 21 en uitzonderlijk 28 maart houden zij hun bijeenkomsten in de refter doorlopend van 19u00 tot 22u00.
Op zaterdag 26 maart 2011 is dit van 10u00 tot 16u00.

Je kan je vragen ook steeds kwijt op werkgroep.linux@monitorniel.be.

6. Open clubavonden in maart 2011

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal iedere 2de en 3de maandag van de maand in de refter van de GBS, Veldstraat in Niel vanaf 19u00.

In maart vinden deze open clubavonden plaats op maandagen 14, 21 en uitzonderlijk 28 maart.

7. Noteer alvast in je agenda

 • Voor de maand april hebben we nog geen thema's gevonden. Suggesties kan je kwijt aan één van de bestuursleden of op info@monitorniel.be
 • In april vindt de zaterdagse clubdag plaats op 9 april i.p.v. 23 april. Dit is nl. Paaszaterdag. Hou hier rekening mee.

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

8. World Weird Web

 • Een schitterende sketch over een Blackberry zoals allen de Britten die kunnen maken. Let wel: het is dus in het Engels.
  My blackberry isn't working.
 • Zelfs in de middeleeuwen was er al nood aan een helpdesk.
  Middeleeuwse helpdesk
 • Bach zoals je hem nog nooit hoorde. Ingezonden door Jef Claes.
  Tocatta en fuga in D minor
 • België is 'wereldkampioen regeringsvormen'. In het ludieke spel 'Koninklijk Saboteur' helpt u de regeringsonderhandelingen geen stap vooruit.
  De Koninklijk Saboteur

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

 

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be