monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 17 | nummer 128|maart 2022

1. Wist je dat.

 • Dit het eerste Monitor Light magazine sinds meer dan 1 jaar is.
 • De coronabarometer staat op code geel. Dit betekent dat:
  • de mondmaskerplicht enkel nog geldt op het openbaar vervoer en de zorginstellingen. Er wordt wel aangeraden om mondmaskers te dragen, in binnenruimtes en op drukke plaatsen.
  • de coronapas verdwijnt bij alle activiteiten. Je kan dus geen deelnemers meer weigeren.
  • afstand houden nooit kwaad kan.
 • Er is voldoende parking maar moest er toch geen plaats zijn, is er op wandelafstand van de school een nieuwe parking in gebruik genomen. De inrit bevindt zich aan de Antwerpsestraat 113 tegenover Schreus Tattoo Studio. Dit plannetje maakt het duidelijk.
 • Na een onderbreking van 2 jaar houden we opnieuw een algemene ledenvergadering. meer info verder in deze nieuwsbrief.
 • We organiseren dit jaar jammer genoeg geen kaas- en wijnavond.

Hou het gezond.

2. Coronanieuws

3. Algemene ledenvergadering en lidmaatschap

Na een onderbreking van 2 jaar houden we op maandag 4 april onze ledenvergadering. We beginnen er om 19.30 aan en deze maal is het een ledenvergadering light. Er staat slechts 1 punt op de agenda namelijk het financieel verslag. We bieden ook het traditionele worstenbrood aan en daarom vragen we uw aanwezigheid voor 28 maart via ledenvergadering@monitorniel.be te bevestigen.
En wanneer je het lidgeld voor 2022, dat overigens ongewijzigd lop € 20 blijft, tegen 28 maart op rekeningnummer BE63 1440 5594 2408 met vermelding van 'Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel' stort, zorgen wij dat je lidkaart op de algemene ledenvergadering klaarligt.
Na deze algemene ledenvergadering is het een gewone clubavond.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op maandag 21 maart wordt er vanaf 19u00 in de refter nog steeds getracht om op alle soorten van computervragen een antwoord te geven.

 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op maandag 21 maart vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De website die specifiek die voor de Linux Users Group Monitor Niel is ontwikkeld is opnieuw online en te vinden op http://linmonniel.epizy.com/index.htm.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be.

 

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vloggers. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

Ook Peter Malaise, Linuxgebruiker van het eerste uur, heeft zich aan een review gewaagd. Hij bespreekt een Linuxprogramma voor het bijhouden van notities op hiërarchische basis, genaamd Cherry Tree.

6. Hints & Tips

 • Vandaag de dag staat alles en iedereen heel de dag in verbinding met elkaar dankzij internet. Waar we ook gaan: er is altijd wel een smartphone of laptop in de buurt die je kunt raadplegen als je informatie nodig hebt. Helaas komt het wel eens voor dat internetproviders problemen hebben met het aanbieden van internet, of dat bepaalde mobiele netwerkproviders in sommige gebieden een minder krachtig signaal hebben dan concurrenten. Dit alles zorgt ervoor dat jij of jouw vrienden wel eens zonder internet komen te zitten. Een persoonlijke hotspot is in dit soort gevallen dé oplossing.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google Search zit vol met verborgen trucs die je zoektocht naar informatie eenvoudiger maken. Leer alles uit de zoekmachine halen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Tegenwoordig worden veel documenten als een .pdf verstuurd. Simpelweg omdat het een veilig document is, waar niet in gerommeld kan worden. De inhoud en opmaak komen precies over zoals de verzender had bedoeld. Maar soms wil je toch iets wijzigen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Omdat de makers van gratis software ook wat willen verdienen, wordt tijdens de installatie van hun programma's nogal eens onzinnige, irritante en vaak lastig te verwijderen malware (regcleaners, toolbars etc.) aangeboden. De manier waarop deze extra's worden aangeboden, kan behoorlijk misleidend zijn! Zo is de downloadlink van een gratis aangeboden programma vaak verdekt opgesteld terwijl een opvallende knop (meestal een grote, groene download-knop) de aandacht trekt.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Het gebruik van schermafdrukken kan handig zijn, bijvoorbeeld voor het samenstellen van een handleiding, het vastleggen van de indeling van de bureaubladiconen (handig voor na een herinstallatie) of bij het oplossen van computerproblemen (om specifieke foutmeldingen per e-mail te kunnen versturen).
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
 • Maak je gebruik van een klassieke harde schijf en heb je per ongeluk bestanden uit de prullenbak verwijderd die je graag weer wilt herstellen? Gebruik dan Puran File Recovery.
  Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

 • Sinds iOS 14 is het mogelijk om widgets op het beginscherm te plaatsen van je iPhone , sinds iPadOS 15 kan dit ook op een iPad . Hierbij heb je de keuze om ze tussen de apps te plaatsen en heb je de keuze uit verschillende formaten.
  Lees het volledige artikel op appletips.nl
 • In 2020 lanceerde Microsoft eindelijk zijn eigen cloudalternatief voor Google Stadia of GeForce. Wat in de eerste dagen door het leven ging als Project xCloud is vandaag een volledig uitgerold product onder Xbox Cloud Gaming. Microsoft is erin geslaagd om zijn gamingbibliotheek volledig beschikbaar te maken voor Windows, Mac, maar ook browsers als Edge, Chrome of Safari. Het techbedrijf maakt het dus mogelijk voor abonnees om zomaar overal en wanneer je maar wil te kunnen gamen. Hoe werkt het precies en wat heb je nodig?
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Wanneer je problemen ervaart met je iPhone of iPad, je wil hem verkopen of gewoon met een frisse start wil beginnen dan is soms de enige uitweg een volledige herstel van het toestel. Om je iDevice te herstellen naar fabrieksinstellingen kun je dit doen via een Mac of PC , maar het kan ook direct vanaf het toestel zelf.
  Lees het volledige artikel op appletips.nl
 • Via het Berichtencentrum op iPhone en iPad kun je snel chatberichten en andere meldingen zien. Ook anderen kunnen dat zien, als ze jouw toestel pakken. Je kunt voorkomen dat meldingen op je toegangsscherm verschijnen. Lees hier hoe je dat doet.
  Lees het volledige artikel op iCulture.nl
 • Spam is al zo oud als het internet en dus ook op WhatsApp te vinden. Hoe herken je zulke berichten en nog veel belangrijker: wat kun je ertegen doen?
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Hackers hebben het op je smartphone gemunt. Of het nou via phishing , malware of een onbeveiligd wifi-netwerk gebeurt: ze glippen naar binnen en gaan er met je data vandoor.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Of het nou je nieuwsgierige werkgever of paranoïde partner is, niemand zou mogen meekijken op jouw smartphone. Toch is dat precies wat er gebeurt als er stalkerware op je Android-smartphone staat. Zo kom je ervan af.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
 • Dankzij snellaadtechnieken heeft je smartphone binnen een kwartier genoeg stroom om er weer een paar uur tegenaan te kunnen. Maar, kleven hier ook nadelen aan? Dit moet je weten over snelladen en de batterij van je telefoon.
  Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

 • Zoals jullie weten kan je op een laptop van een paar jaar oud Windows 11 niet installeren. Er zijn natuurlijk een aantal omwegen waardoor je dit nog wel kan. Microsoft wil nu een watermerk gaan tonen op toestellen die Windows 11 draaien maar daar eigenlijk niet op voorzien zijn
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • De jaarlijkse systeemupdate voor Windows 11 komt dichterbij. Welke nieuwe features mogen we verwachten in Windows 11 22H2? Microsoft heeft de komst van de Windows 11 22H2 update enkele dagen geleden in alle stilte bevestigd in één van zijn previewchannels. De update stond al langer bekend onder de codenaam ‘Sun Valley', nu heeft Microsoft voor het eerst de benaming 22H2 gebruikt.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Door het aanhoudende chiptekort gaat automaker Ford wagens leveren zonder chips voor onder meer airconditioning op de achterbank. De chips zullen op een later moment worden geïnstalleerd, wanneer ze terug in voorraad zijn.
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Tijdens een online event heeft Apple zoals verwacht nieuwe versies van zijn 'budget-iPhone' en van de iPad Air voorgesteld. Grote verrassingen waren er bij deze gadgets niet, behalve dat de iPad Air voortaan ook een M1-processor aan boord heeft en dat de iPhone SE gevoelig duurder is geworden.
  Lees het volledige artikel op DataNews
 • Samsung voegt de Galaxy A73 en Galaxy A53 toe aan zijn budgetvriendelijke Galaxy A-reeks.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Orange lanceert een nieuwe TV-decoder die gebaseerd is op Android TV. Apps als VRT NU en VTM GO zijn direct beschikbaar.
  Lees het volledige artikel op Techpulse.be
 • Disney plant binnenkort een opvallende koerswijziging voor hun streamingdienst Disney+. Klanten zullen daarbij de keuze hebben tussen een goedkoper abonnement met reclames, of een duurder abonnement zonder reclames. Deze nieuwe optie zou eind 2022 ingevoerd worden in de Verenigde Staten, met plannen om het in 2023 internationaal uit te breiden.
  Lees het volledige artikel op Newsmonkey.be

9. World Weird Web

 • Top 10 van het gekste dat de personages uit The Walking Dead overleefden.
  Bekijk de video op Youtube
 • Jake Laser maakt Marvel gadgets na in zijn garage.
  Bekijk de video op Youtube
 • Wielertoeristen ontdekken op pijnlijke manier dat agressieve bizon niet opzij gaat voor hen
  Bekijk het filmpje op Clint.be
 • Lelijke tattoo of gewoon gigantisch veel spijt van dat prentje op je lichaam? Je kan vandaag de dag peperdure therapieën betalen om deze te laten verwijderen. Meestal niet perfect, maar nog wel redelijk efficiënt. Indien je echter wat stevige ballen hebt, kan het blijkbaar ook veel goedkoper.
  Bekijk het filmpje op Clint.be
 • Het zijn hoogdagen voor Batman-fans. Zo verschijnt een gloednieuwe Batman-film met Robert Pattinson die in de huid kruipt van de wraakzuchtige vleermuis en miljardair Bruce Wayne. Maar de echte natte droom voor Batman-fans: je kan nu deze elektrische Batmobile replica kopen
  Bekijk het filmpje op Clint.be
 • Beklim een wolkenkrabber met het Spider-Man pak
  Bekijk het filmpje op Youtube
 • Anderen helpen, daar heb je zelf wat aan. Promotiefilmpje van het Rode Kruis.
  Bekijk het filmpje op Youtube

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be